2018

27. apríla potešila spevácka úderka nášho súboru účastníkov Okresného snemu Jednoty dôchodcov na Slovensku pomyselnou pestrou kyticou slovenských ľudových piesní, ktorú im venovala pre potešenie, ale aj za účelom dodania energie potrebnej na zvládnutie náročného pracovného programu snemu. Na akordeóne nás sprevádzal umelecký vedúci Štefan Šalát. Moderátorka Eva Frťalová povedala, že súboru sa hlboko dotkla správa o nečakanom úmrtí predsedníčky krajského výboru Jednoty dôchodcov na Slovensku pani Žofie Lomnickej a preto súbor svoje piesne venoval aj jej pamiatke.

14. júla sa v dúbravskom dome kultúry uskutočnil festival speváckych seniorských súborov. Na festivale účinkovalo celkom 10 speváckych súborov, medzi ktorými nechýbal ani náš spevácky súbor. V našom 15 minútovom vystúpení sme publiku ponúkli okrem veselej vinárskej pesničky charakterizujúcej oblasť, v ktorej sídli náš súbor, aj osviežujúci kokteil namiešaný z ľudových pesničiek pochádzajúcich z regiónov Záhoria, Myjavy, Liptova i Gemera. Na akordeóne nás sprevádzal umelecký vedúci Štefan Šalát.




Náš spevácky súbor začal jesennú sériu svojich vystúpení naozaj s elánom. Dňa 15. septembra sme boli ozdobou veľkej slávnosti vo Viničnom usporiadanej k 810. výročiu prvej písomnej zmienky o obci. Dňa 20. septembra sme zúčastnili XIX. ročníka Celoslovenskej prehliadky seniorských speváckych súborov v Komárne usporiadanej Jednotou dôchodcov na Slovensku, kam sme postúpili ako najlepší súbor z XV. ročníka Krajskej prehliadky súborov z Bratislavského kraja. Medzi ôsmymi najlepšími súbormi z jednotlivých slovenských Krajských prehliadok sme sa rozhodne nestratili a potvrdili tak svoju povesť kvalitného súboru, ktorá nás predchádzala.
Radostne nabudení z úspešného účinkovania vo Viničnom i v Komárne sme otvorili 23. septembra svojím vystúpením kultúrny program pezinského vinobrania na hlavnej tribúne a pred zaplneným hľadiskom sme zožali zaslúžený, búrlivý potlesk.
Ani po svojom vystúpení na pezinskom vinobraní sme si nemohli vydýchnuť, lebo pred nami bol jesenný koncert tematicky zameraný na 100. výročie konca I. svetovej vojny, ako aj na 100. výročie československej štátnosti.
Pred uvedeným koncertom sme si ešte „odskočili“ do Vištuka, a 14. októbra potešili svojimi pesničkami miestnych obyvateľov pri príležitosti Mesiaca úcty k starším.

Úctyhodnú „šnúru“ našich vystúpení náročnú na energiu od 15. septembra do 20. októbra sme zvládali s úsmevom na tvári a usilovne sa pripravovali na svoj očakávaný jesenný koncert. Koncert, ktorý sa uskutočnil 20. októbra v pezinskom kultúrnom dome nazvali „Za cisára pána“ a v jeho prvej časti, venovanej 100. výročiu konca prvej svetovej vojny venovali spomienke na Pezinčanov, ktorí vo vojne položili svoje životy za cisára pána, pretavenej do prehliadky vojenských a regrútskych piesní, tak, ako zneli v slovenských regiónoch od Dunaja po Duklu. Druhá časť koncertu bola venovaná 100. výročiu vzniku Československej republiky a symbolicky ju malo vyjadriť spoločné vystúpenie Radostníkov a spriatelenej Cimbalovej muziky Polajka z Valašského Meziříčí. Žiaľ, krátko pred samotným koncertom naši hostia svoje vystúpenie odvolali z dôvodu vážneho ochorenia v kapele a spôsobili nám „vrásky na tvári“, keď sme sa museli narýchlo rozhodnúť, čím nahradiť v takej krátkej dobe výpadok atraktívnej hudobnej a speváckej produkcie Polajky. Rozhodli sa siahnuť hlboko do svojho širokého repertoára a „oprášiť“ pesničky dávnejšie nespievané. Ukázalo sa, že voľba bola správna a preplnená sála ju náležite ocenila a tak sme pripravili atraktívny program, v ktorom sme si, spolu s publikom, pripomenuli krásnymi pesničkami dve významné výročia so symbolom „100“. Na záver svojho príhovoru poďakovala moderátorka všetkým tým, bez pomoci ktorých by sa súbor nezaobišiel. Sú to: Mesto Pezinok, Pezinské kultúrne centrum, REVIA – Malokarpatská komunitná nadácia a Milan Grell GRAFIT. Bol to veľmi vydarený večer a náš spevácky súbor sprevádzaný akordeónom svojho umeleckého vedúceho Štefana Šaláta svojich priaznivcov opäť nesklamal.


            

4.decembra sa kinosálou pezinského Domu kultúry niesli čarovné tóny anjelských huslí Marca Rajta a jeho kapely. Bolo to výnimočné podujatie plné krásnej, dojímavej vianočnej atmosféry, radosti a pokoja. Koncert sa uskutočnil ako spomienka na uznávaného učiteľa hudby a virtuózneho akordeonistu Miroslava Rajta, Marcovho otca, ktorý v rokoch 2012 až 2016 pôsobil ako umelecký vedúci Folklórneho speváckeho súboru RADOSŤ. My, Radostníci sme s potešením prijali pozvanie vystúpiť na tomto podujatí ako hosť a prišli tak vzdať úctu svojmu učiteľovi,umeleckému vedúcemu a priateľovi, ktorý nás všetkých, žiaľ v minulom roku navždy opustil a na ktorého všetci s láskou spomíname. Náš súbor v oboch svojich vstupoch dokázal, že za spevácky výkon by sa bývalý učiteľ umelecký vedúci nemusel hanbiť. V prvom vstupe sme zaspievali pesničky z okolia Myjavy a Brezovej, ktoré pre nás vybral a s naštudoval Miroslav Rajt a v druhom vstupe odzneli piesne naštudované pod vedením súčasného umeleckého vedúceho Štefana Šaláta, ktorý spevákov sprevádzal na akordeóne. Hodnotiac celkový dojem zo spomienkového koncertu Vianočných huslí a Folklórneho speváckeho súboru RADOSŤ a.h. možno konštatovať, že publikum si vo vianočnej atmosfére nabitej emóciami náležite a vďačne vychutnalo prekrásne vianočné skladby v podaní virtuózneho huslistu Marca Rajta a jeho kapely, ale tiež aj krásne ľudové piesne v podaní nášho speváckeho súboru.


  Tichá noc, svätá noc

Dňa 9.decembra sme sa predstavili so svojim programom na vianočnývh trhoch v Spoločenskom dome v Jablonci. Svojimi piesňami sme prispeli k vianočnej atmosfére.

Členovia súboru v roku 2018

Hilda Strapáková
Magda Kollárová
Anna Hološková
Anna Šavarová
Eva Frťalová
Mária Miškeriková
Šárka Lefnerová
Viera Komendová
Pavlina Burgerová
Mária Kakalíková
Anna Mária Mlyneková
Janka Molnárová
Anna Pavelková
Jarka Šimková
Slavomír Frťala
Miroslav Kosa
Milan Vencel
Dušan Kostka
Ivan Dubek
Milan Vaškovič
Miroslav Achberger
František Noskovič
Pavol Šúlovský
Štefan Šalát
Štefan Pospech
Ondrej Koterec