archív

naše vystúpenia v júni 2013

21. až 23. júna otvorila Myjava svoje brány všetkým milovníkom folklóru, ktorí navštívili 54. Medzinárodný folklórny festival – Myjava 2013. Vyskúšať svoje schopnosti sa tento rok rozhodli aj členovia Folklórneho súboru RADOSŤ z Pezinka a poslali svoju prihlášku organizátorom 54. ročníka festivalu. Súboru bol vyčlenený čas a priestor v programe „Predveď sa“ v Mestečku MY-A-VY v sobotu, 22.júna vo večerných hodinách. Veľmi sme sa tešili, že budeme môcť vystúpiť pred početným festivalovým publikom a poctivo sme sa na to pripravovali, Festivalovú atmosféru na Myjave sme začali nasávať už v piatok, keď sme si boli obzrieť Amfiteáter a s ním susediace Mestečko MY-A-VY, kde sa malo uskutočniť naše vystúpenie.
Samotný „Deň D“ však nastal až v sobotu, 22. júna. Hneď ráno sme si zaspievali na Maratóne spievania ľudovej piesne organizovanom rádiom REGINA a pomohli tak prekonať minuloročný rekord.



Hneď potom sme sa odobrali na dolný koniec námestia, kde sa začínal krojovaný sprievod.


Nekonečné zoraďovanie na horúcim slnkom zaliatom námestí sme spríjemňovali sebe aj okolostojacim divákom spevom a tancom, za čo sme žali zaslúžený potlesk. Samotný sprievod až k hlavnej tribúne bol pretkávaný neustálym spevom a tancami jednotlivých skupín, a hoci sme boli zaradení medzi súbory vekom podstatne mladšie, v ničom sme za nimi nezaostávali. Na hlavnej tribúne sa súbor predstavil zaspievaním niekoľkých svojich osvedčených „chuťoviek“ a Eva Frťalová pozvala prítomných divákov na večerné vystúpenie súboru.

Po krátkom a zaslúženom oddychu na hoteli sme sa vybrali do samotného festivalového areálu. Krásne počasie, neopísateľná festivalová atmosféra a neskutočne žičlivé, všadeprítomné publikum nedovolili ani na chvíľu, aby sa v nás zahniezdila tréma, či obavy z vystúpenia.

Dlho očakávaná chvíľa nadišla večer o 21 h, keď sme predviedli svoj 20 minútový repertoár piesní a tancov, za čo nás publikum odmenilo dlhotrvajúcim, uznanlivým potleskom. Miro Kern, ktorý má na starosti hudobné vedenie súboru neskrýval svoju spokojnosť: „Tak toto bol ten najlepší a najbezchybnejší výkon, odkedy vás poznám!“ A naozaj, spevácke výkony sólistov a celého zboru, citlivý výber pesničiek Aničky Hološkovej, choreografia jednoduchých tancov Evy Frťalovej, hudobný sprievod – akordeón Mariana Gašparoviča, saxafon Milana Vaškoviča a trombón Mira Achbergera, ako aj celková hudobná spolupráca súboru s Mirom Kernom priniesli svoje ovocie.

30. júna sme vystúpili s ľudovými piesňami na otvorení Kultúrneho leta 2013 v Pezinku.

(fotografie sú z archívu Kultúrneho centra Pezinok)